Sinds 1959 is het familiebedrijf
SO natural actief binnen de Nederlandse markt


De grondlegger van de Smaal bedrijven is Hendrik (Henk) Smaal. Hij kocht in 1959 1.2 hectare grond aan de Herenweg in Moerkapelle en realiseerde een kas waarin hij tomaten en sla verbouwde. Nadat Henk Smaal zijn bedrijf startte, groeide de naamsbekendheid snel en werd er in de jaren ’60 en ’70 flink uitgebreid. In 1989 kwamen er drie compagnons bij, waaronder zijn zonen André en Martin Smaal. In Bleiswijk werd een kassencomplex aangekocht van ruim 30.000 m2. De teelt van tomaten bleef centraal staan, maar er werd ook flink geïnvesteerd in nieuwe teeltwijzen en – technieken.

De start van Moerkapelle

In de jaren ’90 werden alle activiteiten gecentraliseerd vanuit Bleiswijk. Het was tijd voor verandering. Henk Smaal verliet het bedrijf en binnen het bedrijf vond een grote reorganisatie plaats. Nu werden er ficusplanten en éénjarige planten geteeld en verkocht.

Het bedrijf groeide verder en verhuisde in 2004 naar de Bredeweg in Moerkapelle. Voordeel van deze verhuizing was tevens de goede transportmogelijkheden door de ligging aan de A12. Een volledig nieuw complex met 25.000 m2 werd gebouwd. Het nieuwe teeltproduct werd de phalaenopsis orchidee.

Een nieuwe orchideeënkwekerij

De vestiging in Bleiswijk heeft haar eigen verhaal. Eén van de zoons van Henk Smaal, Hans Smaal, opende daar zijn eigen tuinbouwonderneming. Eerst in Bergschenhoek, waar Hans Smaal via een overname in de productie van orchideeën (cymbidium) terecht kwam. Samen met zijn jongere broer, Johan Smaal, besloot Hans in 1998 een nieuwe orchideeënkwekerij op te zetten aan de Narcissenweg in Bleiswijk. Omdat de onderneming verder groeide en uitbreiding in deze regio niet mogelijk was, werd er naar een nieuwe vestiging gezocht. Aan de Krokussenweg in Bleiswijk realiseerde ze in 2002 een nieuwe, ultramoderne kwekerij van 21.000 m2. Hier werden phalaenopsis orchideeën gekweekt en verhandeld. Al vier jaar later moest de oppervlakte worden verdubbeld door de enorme groei van het bedrijf.

Een nieuwe start

In de tussentijd hadden broers André en Martin Smaal ook succes met het telen van orchideeën. Hun focus lag op productontwikkeling binnen de phalaenopsis orchideeën. Inmiddels waren er veel overeenkomsten tussen de twee bedrijven van Hans, Johan, André en Martin. In 2005 fuseerden de twee bedrijven en werkten de broers samen onder één naam: Smaal Orchideeën (SO).

Meerdere vestigingen, meerdere specialismen

In 2008 startte er nog een bedrijf van familie Smaal: SO natural B.V. Ook de vijfde zoon van Henk Smaal, Wouter Smaal, had zich inmiddels aangesloten bij het familiebedrijf. Voorheen werkte hij als ondernemer in een samenwerkingsverband en stuurde hij een paprikakwekerij aan. Daarnaast heeft hij meerdere bedrijven als adviseur begeleid. Met de oprichting van SO natural B.V. is de organisatie sterk veranderd. Het bedrijf is opgedeeld in een aantal Business Units met ieder een eigen eindverantwoordelijke. De dagelijkse leiding van SO natural hebben de broers in handen van een driekoppige directie gelegd. Een Raad van Advies waarin drie gerenommeerde mensen uit het bedrijfsleven deelnemen, kijkt kritisch mee en houdt iedereen binnen de dagelijkse directie scherp.