Phalaenopsis orchideeën kweken is uiterst specialistisch en vergt veel vakmanschap en geduld


Phalaenopsis orchideeën kweken is een tijdrovende en kostbare bezigheid. Tussen het groeiproces van de orchidee meristeem (plant deeltjes) en het moment waarop de plant z’n plek vindt in een woonkamer, verstrijken al snel 106 weken. Anders gezegd; in hetzelfde tijdsbestek waarin een baby uitgroeit tot een peuter van zo’n 12 kilo en ca. 90 cm lengte – en tussendoor ook nog even leert eten, praten én lopen – groeit een orchidee tot een plantje van 60 tot 70 cm cm hoog.

Secuur werk

De eerste periode van z’n bestaan – pak ‘m beet zo’n 9 maanden – brengt de prille orchidee door in een steriele ruimte, waar temperatuur en luchtvochtigheid erg nauw luisteren. Dat om schimmels weg te houden. Het inpakken van de orchideeën, aan het einde van hun verblijf in de kwekerij, is ook al weer een secuur karwei. Dat gebeurt uiterst voorzichtig, om te voorkomen dat dik twee jaar werk in enkele seconden teniet wordt gedaan.

Eerlijke prijs

Het spreekt voor zich dat al die toewijding, aandacht en tijd z’n prijs heeft. Een orchidee is dus nooit ‘goedkoop’. Aan de andere kant, wat is duur? Een kwalitatieve orchidee heeft al snel een bloeiperiode van 12 weken. En sommige soorten hebben per jaar soms wel drie bloeiperioden achter elkaar. Tja, daar kan toch geen enkel boeket bloemen tegenop.